6.5 C
Tiranë
E diel, 5 Dhjetor, 2021

Pas shampanjës Franca kërkon që edhe buka e saj të përfshihet në listën e UNESCO-s

Bageta – një përzierje me miell gruri, ujë, maja, kripë dhe pak savoir-faire dhe po aq simbol i Francës sa Kulla Eiffel – së shpejti mund të bashkohet me listën e thesareve kulturore të UNESCO-s. Bukëpjekësit thonë se buka tradicionale e artizanatit, blerja e së cilës nga furra lokale ka qenë për dekada me radhë një ritual në jetën e përditshme franceze, po zëvëndësohet në raftet e dyqaneve, madje edhe në Francë, nga shkopinjtë e ngrirë të bukës të bërë në linjat gjigande të prodhimit.

“Nuk ka asnjë sekret të vetëm për të bërë një bagetë të mirë tradicionale,” tha Mickael Reydellet, pronar i tetë furrave. “Kërkon kohë, një savoir-faire, mënyrën e duhur të pjekjes, miell të mirë pa aditivë.” Konfederata e Bukëpjekësve Francez ka paraqitur aplikacionin e saj për tu shtuar në renditjen e thesareve jo-materiale të KB.

Bageta e gjen veten përballë dy rivalëve për ofertën franceze: Kulmet e mbuluara me zink të Parisit dhe festivalit të verës Biou d’Arbois të rajonit Jura. Ministrja e Kulturës e Francës do t’i bëjë rekomandimin e saj presidentit në mars. Bukëpjekësit thonë se listimi në UNESCO-s do të mbronte një njohuri teknike që ka kaluar nëpër breza dhe do të mbrojë bagetën nga mashtruesit në të gjithë botën.

Shenja e UNESCO-s “trashëgimi jomateriale” – e destinuar për të njohur traditat verbale, artet e interpretimit, praktikat shoqërore, ritualet dhe metodat e zejtarisë tradicionale – tashmë mbulon edhe metodat e lashta për të bërë bukë pite në Iran dhe Kazakistan.

Artizanatit që qëndron pas 1,500 ose më shumë birrave të krijuara në Belgjikë është njohur, ashtu si edhe arti napolitan i rrotullimit të picave. Një dekret i qeverisë franceze i vitit 1993 dikton që baget “tradicionale” nuk duhet të bëhen nga asgjë tjetër përveç katër përbërësve klasikë. Fermentimi i brumit duhet të zgjasë 15 deri në 20 orë në një temperaturë ndërmjet 4 deri në 6 gradë Celsius.

Bukëpjekësit e Francës janë goditur rëndë nga kufizimet e COVID-19 gjatë vitit të kaluar. Reydellet tha: “Ky titull do të ngushëllonte furrtarët dhe do të inkurajonte gjeneratën e ardhshme.” Rreth 6 milion bageta shiten çdo ditë në Francë. Por Dominique Anract, presidenti i federatës së bukëpjekësve tha se zakoni kulturor ishte nën kërcënim, me rreth 30,000 furra buke të mbyllura që nga vitet 1950 ndërsa supermarketet morën stafetën.

“Detyra e parë që i kërkojmë një fëmije është të shkojë të blejë një bagete nga një furrë buke”. Tha Anract. “Ne ia kemi borxh vetes për t’i mbrojtur këto zakone”. (CNN)

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme