30 vjeçarja nga Australia krijoi një nga kompanitë më të vlefshme të dizajnit në botë

Por kjo është saktësisht ajo që bëri sipërmarrësja australiane Melanie Perkins kur ndërtoi një produkt dizajni për të rivalizuar gjigantët e teknologjisë.

Është një gjë për të filluar një kompani dhe është diçka krejt tjetër për të nisur një biznes që garon me titanë të teknologjisë si Microsoft dhe Adobe.

Por kjo është saktësisht ajo që bëri sipërmarrësja australiane Melanie Perkins kur ndërtoi një produkt dizajni për të rivalizuar gjigantët e teknologjisë.

“Qëllimi ynë ishte të merrnim të gjithë ekosistemin e projektimit, ta integronim atë në një faqe, dhe pastaj ta bënim atë të arritshëm për të gjithë botën,” tha Perkins.

Perkins është bashkëthemeluesja 32-vjeçare dhe CEO i Canva, një platformë dizajni në internet falas.

Themeluesja e re e filloi kompaninë në Australi në 2013 në një përpjekje për ta bërë dizajnin të arritshëm për të gjithë – qoftë për logot, kartat e biznesit ose prezantimet. Brenda pesë viteve, ajo mbushi titujt e lajmeve si një prej CEO-ve më të reja të grave të teknologjisë, në vetëm 30 vjeç.

Dy vjet më pas, kompania me seli në Sidney tani vlen 3.2 miliardë dollarë, duke i dhënë Perkins dhe bashkëthemeluesit të saj dhe tani bashkëshortit të saj, Cliff Obrecht, një pasuri personale të vlerësuar prej 900 milion dollarë. Dhe për të menduar, e gjitha filloi me një biznes libri vjetor të shkollave të mesme.

Një ëndërr adoleshence

Perkins ishte vetëm 19 vjeç kur u godit për herë të parë nga ideja. Ishte viti 2006 dhe ajo dhe Obrecht studionin në universitet në Perth.

Adoleshentja do të fitonte pak të ardhura nga njëra anë duke i mësuar studentëve të tjerë programe të projektimit. Por studentët gjetën platformat e ofruara nga pëlqimet e Microsoft dhe Adobe “shumë të komplikuara” dhe ajo mendonte se duhet të kishte një mënyrë më të mirë.

“Njerëzit do të duhet të kalojnë një semestër të tërë duke mësuar se ku ishin butonat, dhe kjo dukej plotësisht qesharake,” i tha Perkins CNBC Make It. “Mendova se në të ardhmen gjithçka do të ishte në internet dhe bashkëpunuese dhe shumë më e thjeshtë se sa këto mjete vërtet të vështira.”

Kështu që ajo dhe Obrecht u përpoqën të bëjnë realitet atë vizion.

Fillimi i vogël

Me pak burime dhe përvojë të vogël biznesi prapa tyre, çifti filloi me hapa të vegjël dhe nisën një biznes për krijimin e librit vjetor të shkollës, “Fusion Books”, për të provuar idenë e tyre.

Ata hapën një faqe në internet për studentët për të “bashkëpunuar dhe hartuar faqet e tyre të profileve dhe artikujve.

“Salla e ndenjes e mamasë time u bë zyra ime, dhe i dashuri im u bë partneri im i biznesit, dhe ne filluam t’i mundësonim shkollave të krijonin librat e tyre vjetorë me të vërtetë, me të vërtetë të thjeshtë,” shpjegoi Perkins.

Promovimi në Luginën e Silikonit

Disa vjet më vonë në 2010, ndërsa në një konferencë në Perth, Perkins mori promovimin e saj të parë të madh.

Një takim i rastësishëm me investitorin e Luginës së Silicon, Bill Tai e pa që e ftonte Perkins në San Francisko për të vazhduar idenë e saj. Disa orë më vonë, kapitalisti i sipërmarrjes legjendar, i impresionuar, po e lidhte atë me kontaktet e tij.

“Mendova se ai nuk më pëlqente vërtet ato që duhej të thoja. Ai ishte në telefonin e tij dhe unë mendova se kjo do të thoshte se ai nuk ishte me të vërtetë i angazhuar në atë që duhej të thosha për të ardhmen e botimit, “kujtoi Perkins.

“Por atëherë u ktheva në shtëpi dhe kuptova se ai në fakt po më prezantonte me disa njerëz.”

Rritja e ekipit

Shumë kohë, çifti i ri po fitonte ndaj investitorëve të mëdhenj dhe po ndërtonte platformën e dizajnit të Canva me një ekip të inxhinierëve në zhvillim të shpejtë.

Por ishte në vitin 2012 që biznesi filloi me seriozitet. Me ndihmën e këshilltarit të tyre të teknologjisë dhe bashkëthemeluesit të Google Maps, Lars Rasmussen, Perkins dhe Obrecht gjetën një bashkëthemelues të teknologjisë, Cameron Adams dhe një zhvillues të teknologjisë, Dave Hearnden.

Muaj më vonë, në mbyllje të raundit të parë të financimit, kompania u hodh në treg. Ky investim fillestar prej 1.5 milion dollarësh u mbështet edhe nga qeveria Australiane në një përpjekje për të mbajtur kompaninë në brigjet e Aussie.

Një vit më pas, faqja u fut drejtpërdrejt, duke lejuar pajtimtarët të krijonin një shumëllojshmëri të modeleve në internet falas.

Një model për të ardhmen

Sot, Canva ka ndihmuar në krijimin e afro 2 miliardë modeleve në 190 vende dhe fitoi mbështetje të famshme nga pëlqimet e Owen Wilson dhe Woody Harrelson.

Në Tetor 2019, një raund financimi prej 85 milion dollarësh i udhëhequr nga investitori i Silicon Valley, Mary Meeker i dha kompanisë një vlerësim prej 3.2 miliardë dollarësh.

Perkins tha që ajo planifikon të përdorë fondet shtesë për të zgjeruar ekipin prej 700 personash në Sidnei, Pekin dhe Manila, ndërsa gjithashtu ndërtoi shërbimet e paguara të kompanisë, Canva Pro dhe Canva për Enterprise.

Kjo strategji do t’i sjellë Perkins më të afërtit që ajo do të vijë akoma për të garuar drejtpërdrejt me mjetet e dizajnit profesional të krijuar nga gjigantët e teknologjisë si Microsoft dhe Adobe.

“Unë mendoj se kam bërë gjithmonë shumë presion ndaj vetvetes. Dhe unë mendoj se një lloj vetë-përmbajtje e brendshme ka qenë goxha e fortë, “tha Perkins.

“Pra, ndërsa pritjet për kompaninë tonë dhe ato që ne pritet të bëjmë janë lloj i rritjes, kjo nuk ka asgjë për atë që unë kam marrë vetë!”

Marrë nga CNBC / Përshtati në shqip: SCAN 

Lajme të ngjashme