6.5 C
Tiranë
E shtunë, 4 Dhjetor, 2021

Anëtari i ekipit të OBSH që ishte në Wuhan: Deri në dhjetor 2019 në Kinë kishte 13 mutacione të Covid-19

Ekipi i OBSH që mbërriti në Kinë për të hetuar origjinën e shpërthimit të koronavirusit thotë se në dhjetor 2019, në Auchan, gjendeshin 13 mutacione të COVID-19.

Në veçanti, Peter Ben Ebarek, i cili udhëhoqi ekipin e studiuesve të OBSH -së në Wuhan, tha se 13 raste të ndryshme gjenetike të virusit SARS-COV-2 ishin gjetur në një qytet të madh në provincën Hubei, duke shtuar se mijëra mostra të gjakut ishin kërkuar për testim.

Gjetjet tregojnë që infeksioni ishte përhapur në Kinë më herët sesa u deklarua në media. Wuhan vlerësohet gjerësisht si pika “zero” e koronavirusit edhe pse origjina e tij e saktë mbetet një çështje debati për studiuesit. Në fakt, disa raporte tregojnë se virusi ka qenë i pranishëm në Evropë, që nga tetori.

Sot Ebarek tha se “virusi qarkulloi gjerësisht në Wuhan në Dhjetor, gjë që është një zbulim i ri”.

Ai shtoi se zyrtarët kinezë i paraqitën ekipit të tij 174 raste të koronavirusit që ishin tashmë të pranishëm në dhe afër zonës së Ëuhan në dhjetor 2019, me rreth 100 të konfirmuar në laborator, ndërsa pjesa tjetër u zbulua përmes diagnozës klinike të simptomave të pacientëve.

“Kjo tregon që mund të kishte pasur deri në 1000 raste të sëmundjes në Wuhan deri në Dhjetor. Rreth 15% e popullsisë së infektuar përfundoi në raste të rënda dhe shumica dërrmuese janë raste të lehta”, tha ai.

Ebarek shtoi gjithashtu se 13 variante të koronavirusit të testuara së bashku me të dhëna të tjera të pacientëve në të gjithë Kinën në 2019 mund të japin të dhëna jetike për origjinën e epidemisë.

“Disa nga variantet vijnë nga tregjet, të tjerët nuk kanë lidhje me tregjet. Kjo është diçka që ne e gjetëm si pjesë e misionit tonë”, përfundoi ai.

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme