Banka Qendrore e Turqisë rrit parashikimin e inflacionit për periudhën 2021-2022

Banka Qendrore e Turqisë rriti sot parashikimet e inflacionit të fundvitit në 12.2 për qind për këtë vit, nga 9.4 për qind sa ishte në raportin e saj të mëparshëm, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Shifra pritet të luhatet midis 10 për qind dhe 14.4 për qind deri në fund të këtij viti”, deklaroi Sahap Kavcioglu, guvernatori i bankës, në një takimi virtual të mbajtur për të publikuar raportin e dytë të inflacionit tremujor të bankës për vitin 2021.

Banka gjithashtu rriti parashikimin e inflacionit për vitin 2022 në 7.5 për qind, nga 7 për qind, duke mbajtur objektivin në 5 për qind për vitin 2023.

Kavcioglu nënvizoi se rishikimi në rritje vjen nga rritja e supozimeve për çmimet e importit të shprehura në lira turke, hendeku i prodhimit dhe inflacioni i ushqimit.

Të dhënat me frekuencë të lartë, së bashku me zhvillimet e kredisë dhe periudhën e normalizimit, treguan se aktiviteti ekonomik vazhdoi kursin e saj të fortë, tha Kavcioglu, duke shtuar se: “Megjithatë, në varësi të rrjedhës së pandemisë dhe procesit të vaksinimit në periudhën e ardhshme, ka rreziqe mbi aktivitetin ekonomik në të dyja drejtimet”.

Guvernatori theksoi se aktiviteti ekonomik pritet të ngadalësohet në tremujorin e dytë të vitit me shtrëngimin e kushteve financiare dhe masat e reja të bllokimit.

Ai tha se oreksi i investimeve të kompanive industriale jep sinjale pozitive pavarësisht ndikimit kufizues të pandemisë në punësimin e disa sektorëve të shërbimeve. Kavcioglu shtoi se kërkesa për investime, e cila filloi të rikuperohej në gjysmën e dytë të vitit 2020, u forcua në tremujorin e parë të kësaj viti.

“Në këtë periudhë vërehet se kërkesa për kredi investimi u rrit ndërsa tendenca e investimeve veçanërisht në kompanitë e mëdha u forcua”, shtoi guvernatori i Bankës Qendrore.

Lajme të ngjashme

Comments are closed.