23.5 C
Tiranë
E martë, 3 Gusht, 2021

Pas heqjes së kufizimeve me Shqipërinë dhe 4 vende të tjera BE liron masat me SHBA-në

Këshilli Evropian ka konfirmuar se që nga 18 Qershori, kufizimet e udhëtimit duhet të hiqen gradualisht për njerëzit që hyjnë në BE nga një numër vendesh përfshirë Shtetet e Bashkuara.

Lista e re e botuar nga organi i BE që përfaqëson udhëheqësit kombëtarë konfirmon një rekomandim jo-detyrues të rënë dakord nga anëtarët e BE.

Përveç SHBA-së, përfaqësuesit e BE shtuan pesë vende të tjera, Maqedonia e Veriut, Shqipëria, Serbia, Libani dhe Tajvani në listën e udhëtimeve turistike.

Masa nuk është e kushtëzuar nga reciprociteti nga vendet e tjera. Sidoqoftë, në rastin e Kinës, e cila është gjithashtu në listë, heqja e kufizimeve i nënshtrohet një lëvizje reciproke nga Pekini megjithëse reciprociteti hiqet në rastin e Hong Kongut dhe Makaos.

Këshilli thotë se rekomandimi i tij nuk është ligjërisht i detyrueshëm: qeveritë nacionale janë përgjegjëse për zbatimin e tij dhe kanë autoritetin të kërkojnë rezultate të testit, shënime të vaksinimit ose të vendosin kushte të tjera hyrëse.

Më 20 maj, Këshilli rekomandoi futjen e heqjeve të caktuara për njerëzit e vaksinuar dhe kriteret lehtësuese për heqjen e kufizimeve për vendet e treta.

Në të njëjtën kohë, ajo tha që rreziqet e mundshme nga variantet e reja duhet të merren parasysh dhe përcaktoi një mekanizëm të frenimit emergjent për të mundësuar një përgjigje të shpejtë nëse një variant shqetësimi shfaqet në një vend të tretë. /scan

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme