SHBA dhe Kina nënshkruajnë fazën e parë të marrëveshjes tregtare

Përpara nënshkrimit, administrata Trump revokoi gjithashtu vendimin e saj për ta etiketuar Kinën një manipulator të monedhës.

Presidenti Donald Trump nënshkroi një marrëveshje të pjesshme tregtare me Kinën të Mërkurën pasi dy ekonomitë më të mëdha në botë përpiqen të shmangin një luftë ekonomike.

Përmes marrëveshjes, administrata e Trump synon të zgjidhë disa shqetësime të gjata të Amerikës për abuzimet e tregtisë kineze. Sidoqoftë, marrëveshja duket se linte pyetje se si Uashingtoni dhe Pekini do të zbatojnë kushtet e tij dhe do të parandalojnë tensionet e mëtejshme.

Marrëveshja merr hapa për të rrënjosur disa praktika që i shqyen Shtëpisë së Bardhë dhe anëtarëve bipartizanë të Kongresit, duke përfshirë vjedhjen e pronës intelektuale dhe transferimet e detyruara të teknologjisë në këmbim të qasjes në tregun kinez, sipas tekstit të lëshuar nga Shtëpia e Bardhë. Gjithashtu detajon një rritje prej 200 miliardë dollarësh në blerjet kineze të mallrave amerikane gjatë dy viteve – një përparësi për Trump.

Presidenti tha që Sh.B.A dhe Kina po “shkruajnë gabimet e së kaluarës dhe po japin një të ardhme të drejtësisë ekonomike dhe sigurisë për punëtorët, fermerët dhe familjet amerikane.” Ai shtoi se marrëveshja ka “zbatueshmëri të plotë”.

Presidenti nënshkroi marrëveshjen pasi Shtëpia përgatitej të dërgonte artikuj të fajësimit në Senat dhe të fillonte një gjykim nëse do të dënonte Trump dhe ta largonte atë nga detyra.

Këtu janë disa nga pjesët thelbësore të marrëveshjes:

  • Ajo bën thirrje që Kina të paraqesë një “Plan Veprimi për të forcuar mbrojtjen e pronësisë intelektuale” brenda 30 ditëve nga data e marrjes së marrëveshjes, në bazë të paktit të tregtisë. Propozimi do të përfshijë “masa që Kina do të marrë për të zbatuar detyrimet e saj” dhe “datën në të cilën secila masë do të hyjë në fuqi”.
  • Marrëveshja thotë se kompanitë duhet të jenë në gjendje të operojnë “pa asnjë forcë ose presion nga Pala tjetër për të transferuar teknologjinë e tyre tek personat e Palës tjetër.” Transferimet e teknologjisë “duhet të bazohen në terma të tregut që janë vullnetarë dhe reflektojnë marrëveshje të ndërsjellë”, ajo lexon.
  • Marrëveshja thotë se Kina do të rrisë blerjet e prodhimeve të SH.B.A.-së, energjinë dhe mallrat bujqësore dhe shërbimet për të paktën 200 miliardë dollarë gjatë dy viteve.
  • Bën angazhime që të përpiqen të rrënjosin shitjen e mallrave të falsifikuara.
  • Marrëveshja përfshin dispozita për të rritur aksesin e tregut kinez në firmat e shërbimeve financiare.

Përpara nënshkrimit, administrata Trump revokoi gjithashtu vendimin e saj për ta etiketuar Kinën një manipulator të monedhës./SCAN

Lajme të ngjashme