Vladimir Putin: Ata që provokojnë Rusinë do të pendohen thellë

Presidenti rus, Vladimir Putin, ka paralajmëruar se ata që organizojnë provokime kundër Rusisë do të pendohen “ashtu siç nuk është penduar askush tjetër”, raporton Anadolu Agency (AA).

Duke u adresuar në Asamblenë Federale, Putini tha se “kuptimi dhe përmbajtja” e politikës së Rusisë në arenën ndërkombëtare është “të sigurojë paqe dhe siguri për mirëqenien e qytetarëve tanë dhe për zhvillimin e qëndrueshëm të vendit”.

Por më tej ai theksoi se, “Rusia ka interesat e veta, të cilat ne i mbrojmë dhe qëndrojmë përbrenda kornizës së ligjit ndërkombëtar, ashtu si edhe shtetet e tjera të botës. Dhe nëse dikush nuk pranon ta kuptojë këtë gjë të qartë, nuk dëshiron të zhvillojë dialog, zgjedh një ton egoist dhe arrogant, Rusia gjithmonë do të gjejë një mënyrë për të mbrojtur pozicionin e saj”.

Komentet e Putinit erdhën derisa fuqitë perëndimore ngritën alarmin lidhur me rreth 150.000 trupat ruse të vendosura në kufijtë lindor të Ukrainës, rreth gjashtë vjet pas aneksimit të gadishullit të Krimesë, një veprim për të cilin Rusia ende është nën sanksione.

Në botën moderne, argumentoi Putini, të gjithë “u mësuan me praktikën e sanksioneve të paligjshme të motivuara politikisht dhe përpjekjet e përafërta për të detyruar vullnetin mbi të tjerët”.

Kurse tani, shtoi ai, praktika të tilla “po rilinden në diçka më të rrezikshme”, praktika e organizimit të grushteve të shtetit dhe vrasjeve politike.

“Megjithatë, edhe veprime të tilla të qarta nuk priten me mosmiratim në të ashtuquajturin Perëndim kolektiv. Askush nuk e vëren këtë, të gjithë bëhen sikur asgjë nuk po ndodh”, u shpreh Putin.

Ata kanë zgjedhur Rusinë

“Ju mund t’i trajtoni presidentët (Viktor) Yanukovich, (Nicolas) Maduro dhe (Aleksander) Lukashenko siç ju pëlqen, por praktika e atentateve politike shkon përtej të gjithë kufijve”, tha Putin, duke cituar ish-udhëheqësin ukrainas Janukoviç, i cili u rrëzua në vitinn 2014, si dhe udhëheqësit aktualë të Venezuelës dhe Bjellorusisë, legjitimiteti i të cilëve është vënë në dyshim.

Putin tha se sulmet ndaj Rusisë vazhdojnë, ku disa vende kanë adoptuar një zakon të zgjedhin Rusinë “për ndonjë arsye dhe më shpesh pa ndonjë arsye fare”.

Putini theksoi se përballë kësaj, veprimet e Rusisë mbeten “të përmbajtura, madje edhe modeste”, duke iu përgjigjur jo vetëm lëvizjeve jomiqësore, por edhe “një vrazhdësie të hapur”.

“Ne duam të kemi marrëdhënie të mira me të gjithë pjesëmarrësit e komunitetit ndërkombëtar. Por ne shohim se çfarë po ndodh në jetën reale, ata kanë zgjedhur Rusinë”, tha Putin.

Ai tha se Rusia dëshiron të ketë marrëdhënie të mira “përfshirë me ato (vendet) me të cilat, për të thënë më but, nuk janë zhvilluar marrëdhënie kohët e fundit”.

“Por nëse dikush i sheh qëllimet tona të mira si indiferencë ose dobësi dhe synon të djegë përfundimisht ose edhe të hedhë në erë ura, ai duhet ta dijë se përgjigjja e Rusisë do të jetë asimetrike, e shpejtë dhe e ashpër”, paralajmëroi ai.

“Organizatorët e çdo provokimi që kërcënojnë interesat themelore të sigurisë sonë do të pendohen për veprimet e tyre ashtu si nuk janë penduar për asgjë për një kohë të gjatë”.

Në të njëjtën kohë, Rusia dhe udhëheqja e saj kanë “mjaft durim, përgjegjësi, profesionalizëm, vetëbesim dhe mendje të shëndoshë” për të marrë ndonjë vendim, argumentoi ai.

“Por shpresoj që askush të mos mendojë të kalojë të ashtuquajturën vijë të kuqe në lidhje me Rusinë. Dhe se ku do të ndodhë, ne do ta përcaktojmë vetë në secilin rast specifik”, tha Putin.

Lajme të ngjashme

Comments are closed.