Kryeministri i Malit të Zi paralajmëron për kolapsin e qeverisë

Mali i Zi ishte gati për më shumë kaos politik përpara një votimi kritik në parlament të premten që ose do të rrëzojë kryeministrin e vendit ose do të hapë rrugën për zgjedhje të reja. Të martën, kryeministri i konfliktuar i vendit, Zdravko Krivokapiç, paralajmëroi se qeveria e tij ishte në prag të kolapsit dhe…

Mali i Zi ishte gati për më shumë kaos politik përpara një votimi kritik në parlament të premten që ose do të rrëzojë kryeministrin e vendit ose do të hapë rrugën për zgjedhje të reja. Të martën, kryeministri i konfliktuar i vendit, Zdravko Krivokapiç, paralajmëroi se qeveria e tij ishte në prag të kolapsit dhe bëri thirrje për zgjedhje të reja në vendin e ndarë ballkanik, një vend aspirant për anëtarësim në BE.

Ai përballet me një votë mosbesimi të udhëhequr nga ish-partnerët e tij të koalicionit, Veprimi i Reformës së Bashkuar, një parti liberale e udhëhequr nga zëvendëskryeministri Dritan Abazoviç me vetëm tre vende në parlament. Por Krivokapiç, i cili erdhi në pushtet në krye të një koalicioni të gjerë në gusht 2020 që përfshinte parti pro-serbe dhe pro-ruse, si dhe liberalë dhe grupe minoritare, ka pohuar se presidenti i Malit të Zi, Milo Gjukanoviç dhe Partia e tij Demokratike e Socialistëve (DPS) qëndron pas përpjekjes për ta zëvendësuar atë.

Me gjithë ndërhyrjen e Krivokapiç, URA ka të ngjarë të ketë sukses në përpjekjet e saj për ta zëvendësuar atë të premten, me sondazhet që sugjerojnë se shumica e partive të Malit të Zi, duke përfshirë DPS, do të humbnin mandate nëse realizohen zgjedhjet. Megjithatë, Abazoviç nuk do të ketë një shumicë në parlamentin 81-vendësh të Malit të Zi dhe do të detyrohet të formojë një qeveri të pakicës. Drama e vazhdueshme politike në Mal të Zi ka të ngjarë të vazhdojë të pengojë pranimin e vendit në BE, i cili favorizohet nga të gjitha partitë politike dhe një shumicë e konsiderueshme malazeze.