21.5 C
Tiranë
E martë, 19 Tetor, 2021

Macron me nismë të re – Kërkon heqjen e dënimit me vdekje në mbarë botën

Macron po fliste së bashku me Robert Badinter, ministrin e drejtësisë të Presidentit të ndjerë Francois Mitterrand i cili drejtoi heqjen e dënimit me vdekje përmes parlamentit francez në 1981.

Franca do të nisë një fushatë për heqjen në mbarë botën të dënimit me vdekje, si pjesë e presidencës së saj të ardhshme të Bashkimit Evropian, tha Presidenti Emmanuel Macron.

Një konferencë do të mbahet në Paris ku do të mblidhen grupet e shoqërisë civile nga vendet ku dënimi me vdekje është në përdorim, tha Macron në një fjalim për të shënuar 40 vjetorin e heqjes së dënimit nga Franca.

Franca, e cila do të mbajë presidencën e rradhës të Këshillit të BE -së në gjysmën e parë të vitit 2022, gjithashtu do të punojë me statute të tjera anëtare ndaj një rezolute të Kombeve të Bashkuara që kërkon nga vendet që të raportojnë çdo vit numrin e dënimeve me vdekje të dhëna dhe ekzekutimet e kryera, tha ai.

Macron po fliste së bashku me Robert Badinter, ministrin e drejtësisë të Presidentit të ndjerë Francois Mitterrand i cili drejtoi heqjen e dënimit me vdekje përmes parlamentit francez në 1981.

Franca ishte vendi i 35 -të në botë që nxori jashtë ligjit dënimin me vdekje. Heqje të mëtejshme dhe moratoriume që atëherë do të thotë se shumica e vendeve nuk e përdorin më ndëshkimin, edhe pse disa kombe të mëdha përfshirë Kinën, Iranin dhe Shtetet e Bashkuara e mbajnë atë.

Në Francë, publiku mbetet i ndarë ashpër për këtë çështje, sipas sondazheve të opinionit, dhe komentatori i krahut të djathtë Eric Zemmour i cili ka shpërthyer në grindje për zgjedhjet presidenciale të vitit të ardhshëm ka thënë se ai mbështet parimisht dënimin me vdekje.

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme