Presidenti Macron nuk mundi ta shmangte – E gjithë Franca sërish në izolim!

Do të ketë kufizime në udhëtimet brenda Francës edhe pse disa mund të autorizohen gjatë periudhës së Pashkëve ndërsa njerëzit që nuk mund të punojnë nga shtëpia dhe duhet të kujdesen për fëmijët e tyre do të marrin ndihmë financiare.

Presidenti francez Emanuel Macron ka njoftuar se Franca do t’i nënshtrohet një izolimi njëmujor duke filluar këtë të shtunë. Dyqanet jo thelbësore do të mbyllen dhe një shtetrrethim do të vendoset midis orës shtatë të mbrëmjes dhe gjashtë të mëngjesit. Një numër departamentesh franceze, përfshirë rajonin e Parisit dhe rajonin Hauts-de-France, i janë nënshtruar një izolimi katër javor që nga 20 marsi.

Masat e miratuara në këto zona, duke përfshirë punën sistematike dhe ndalimin e lëvizjes në më shumë se 10 kilometra nga shtëpia, do të shtrihen në të gjithë kombin. Të gjitha shkollat ​​do të mbyllen për tre javë dhe pritet të rihapen sërish nga data 26 Prill. Studentët e shkollave të mesme mund të rikthehen në klasa duke filluar nga 3 maj, ndërsa studentët e universiteteve do të jenë në gjendje të shkojnë në auditore një herë në javë.

Do të ketë kufizime në udhëtimet brenda Francës edhe pse disa mund të autorizohen gjatë periudhës së Pashkëve ndërsa njerëzit që nuk mund të punojnë nga shtëpia dhe duhet të kujdesen për fëmijët e tyre do të marrin ndihmë financiare.

Një moment kompleks

Kriza shëndetësore e shkaktuar nga Covid-19 shqetësoi Francën dhe vazhdon të ushtrojë presion mbi sistemin kombëtar të spitaleve. Ministria e Shëndetësisë njoftoi se numri i pacientëve që vuajnë nga sëmundja dhe të shtruar në kujdesin intensiv ka arritur në 5072. Ky nuk është një rekord, duke pasur parasysh që kulmi historik u arrit në 8 Prill 2020 me 7148 shtrime në spital, por numrat na kujtojnë se si situata po përkeqësohet.

Izolimi i dytë francez, i cili u zhvillua në nëntor, nuk gjeneroi efektet e dëshiruara dhe nuk arriti të zvogëlojë ndjeshëm numrin e shtretërve të zënë në kujdesin intensiv, i cili kaloi nga 4919 në pak më pak se 2600 në Janar.

Infeksionet, të nxitura nga varianti tani dominant anglez, janë kthyer në rritje javët e fundit dhe gjatë katërmbëdhjetë ditëve të fundit praktikisht nuk kanë rënë kurrë nën 30 mijë. Mesatarja lëvizëse shtatë ditore e rasteve të reja në vend të kësaj u rrit nga rreth 21,000 në fillim të Marsit në 36,000 më 30 Mars.

Presidenti Macron prej kohësh është përpjekur të shmangë një izolim të mundshëm, por ka një presion të madh mbi Kreun e Shtetit për të zbatuar masa më të ashpra.

Vonesat në fushatën e vaksinimit janë një pengesë për Francën. Autoritetet shëndetësore thanë se 8.3 milion njerëz, 12 përqind e popullsisë, kanë marrë të paktën dozën e parë të vaksinës së koronavirusit. Qeveria ka në plan të vaksinojë 10 milion njerëz nga mesi i Prillit dhe 30 milion deri në verë.

Macron ka njoftuar se 250 mijë punonjës shëndetësorë do të ndihmojnë fushatën e vaksinimit dhe se gjashtëdhjetë dhe pesëdhjetë vjeçarët do të jenë në gjendje të marrin vaksinën, përkatësisht, nga mesi i prillit dhe mesi i majit./ scan

Lajme të ngjashme