Studiuesit e Tokios po punojnë për vaksinën e ‘ëndrrave’ kundër covid, do sigurojë mbrojtje për gjithë jetën

Në një kohë kur të gjitha vaksinat duket se kanë nevojë për një dozë përforcuese për t’iu përgjigjur mutacioneve të covid-19, në Japoni shkencëtarët po studiojnë një vaksinë që do të na mbrojë përgjithmonë nga sëmundja dhe do të sigurojë antitrupa të mjaftueshëm në mënyrë që të mos nevojitet dozë përforcuese. Dikur studiuesi në Institutin Metropolitan…

Në një kohë kur të gjitha vaksinat duket se kanë nevojë për një dozë përforcuese për t’iu përgjigjur mutacioneve të covid-19, në Japoni shkencëtarët po studiojnë një vaksinë që do të na mbrojë përgjithmonë nga sëmundja dhe do të sigurojë antitrupa të mjaftueshëm në mënyrë që të mos nevojitet dozë përforcuese.

Dikur studiuesi në Institutin Metropolitan të Tokyo’s, Michinori Kohara, pyeti veten nëse mund të zhvillonte një vaksinë kundër standardeve të lisë për të cilën ka punuar për tre dekadat e fundit. Në prill 2020, Kohara, së bashku me Organizatën Kombëtare për Sëmundjet Infektive, filluan kërkimet. Ata zgjodhën llojin jo patogjen të variantit të virusit vaccinia të quajtur DIs, i cili mbart gjenin pin SARS-COV-2. Brenda një jave, kjo vaksinë mund të zhvillojë antitrupat e duhur në trup për të mbajtur të fortë sistemin imunitar. Në fakt, eksperimentet në minj dhanë rezultate shumë të mira.

“Kam punuar në teknologji të ndryshme vaksinash, si adenovirusi dhe ARN-ja e dërguar, por vaksina që përdor bartësin e virusit vaccinia është më e fuqishmja nga të gjitha me pak efekte anësore”, tha Kohara për The Japan Times në një intervistë. “Karakteristikat e kësaj vaksine janë se mund të formojë antitrupa dhe imunitet të përjetshëm”.

Kompania farmaceutike japoneze Nobelpharma Co do të kryejë fazën e parë dhe të dytë të provave klinike të vaksinës Kohara në Japoni brenda gjysmës së parë të vitit 2023 në 150 deri në 200 vullnetarë, përfshirë ata që janë infektuar dhe që janë vaksinuar plotësisht. Nëse efikasiteti dhe siguria konfirmohen, testi klinik i fazës përfundimtare do të fillojë menjëherë pas kësaj, me qëllimin e komercializimit të tij deri në vitin 2024, thotë ai.

Një nga pengesat më të mëdha për vaksinën është sigurimi i dhjetëra miliarda gjeneve të nevojshëm për të kryer provën përfundimtare klinike, pasi Kohara thotë se Nobelpharma nuk mund ta financojë atë vetë. Megjithëse qeveria ka ndarë më shumë se 100 miliardë dollarë për të financuar provat klinike në shkallë të gjerë nga prodhuesit vendas të barnave, nuk ka asnjë plan për të subvencionuar provat klinike të projektit.