Türkiye fillon vendosjen e tubacioneve nënujore për projektin e gazit të Detit të Zi

Ministri turk ki Energjisë dhe Burimeve Natyrore, Fatih Dönmez, ka deklaruar se fusha e gazit “Sakarya” në Türkiye nga eksplorimi deri në prodhimin e parë do të hyjë në histori si projekti më i shpejtë i zhvillimit të fushës në det të hapur në botë, raporton Anadolu Agency (AA). “Sot do të vendosim gypat e…

Ministri turk ki Energjisë dhe Burimeve Natyrore, Fatih Dönmez, ka deklaruar se fusha e gazit “Sakarya” në Türkiye nga eksplorimi deri në prodhimin e parë do të hyjë në histori si projekti më i shpejtë i zhvillimit të fushës në det të hapur në botë, raporton Anadolu Agency (AA).

“Sot do të vendosim gypat e parë që do të bartin gazin e Detit të Zi nga detin ë tokë”, tha Dönmez.

Duke folur në ceremoninë e uljes së tubit të parë të gazit në Detin e Zi, Dönmez tha se fusha e gazit në Detin e Zi është zona e parë e prodhimit të gazit natyror thellë në det në Türkiye.

Në fazën e parë, njoftoi ministri turk, do të barten dhjetë milionë metër kub gaz natyror në ditë, ndërsa në fazën e dytë kjo shifër do të rritet në 40 milionë metër kub në ditë.

Ai po ashtu tha se ka përfunduar prodhimi i 35 mijë tubave, të cilët do të vendosen në shtratin e detit, si dhe shtoi se 95 për qind e tubacioneve është dorëzuar.

Në kuadër të projektit, gjithsej tuba në një gjatësi prej 170 kilometrash do të vendosen në një thellësi prej 2.200 metra në Detin e Zi.

Gazi natyror nga fusha “Sakarya” në vitin 2023 do të transferohet në qytetin bregdetar Filyos, ku do të krijohet një objekt përpunimi të gazit natyror.