Vendet europiane vendosin kufizime të reja pasi OBSH deklaron një rritje të ndjeshme të rasteve globale me COVID-19

Në Francë, ku rastet e reja në fundjavë kaluan 10,000 çdo ditë, kufizime më të rrepta u vendosën në Marsejë dhe Bordeaux.

Autoritetet në Francë dhe Mbretërinë e Bashkuar kanë konfirmuar masa të reja për të luftuar përhapjen e virusit, pasi rastet në qarqe vazhdojnë të rriten, ndërsa edhe Spanja është vendosur gjithashtu të shpallë rregulla të reja.

Masat lokale në Mbretërinë e Bashkuar

Qeveria Britanike ka njoftuar një seri bllokimesh lokale në zonat e saj më të prekura dhe nga e hëna, kufizimet në të gjithë vendin që kufizojnë tubimet shoqërore në gjashtë persona ose më pak do të hyjnë në fuqi në Angli.

Shifrat nga Zyra e Statistikave Kombëtare të vendit treguan 6,000 raste të reja të COVID-19 çdo ditë në Angli gjatë javës së parë të shtatorit – duke sinjalizuar një rritje të numrit të infeksioneve në javët e fundit. Të enjten, qeveria njoftoi kufizime më të ashpra në verilindje të Anglisë, të cilat do të prekin rreth 2 milion qytetarë.

Njerëzit në qytete përfshirë Newcastle dhe Sunderland nuk do të lejohen më të takohen me të tjerët jashtë shtëpive të tyre, ndërsa baret do të jenë në gjendje të ofrojnë shërbim tryeze dhe vendet e argëtimit do të duhet të mbyllen deri në orën 10 të darkës.

‘Zonat e kuqe’ të Francës shohin një shtrëngim të rregullave

Në Francë, ku rastet e reja në fundjavë kaluan 10,000 çdo ditë, kufizime më të rrepta u vendosën në Marsejë dhe Bordeaux gjatë javës në lidhje me tubimet e plazhit, vizitën e të moshuarve në shtëpitë e kujdesit dhe ngjarjet publike që ndodhin jashtë.

Qytetarët në “zonat e kuqe” të tjera Lyon dhe Nice janë në pritje të masave të reja pas një njoftimi nga ministri i shëndetësisë i vendit të enjten sipas së cilit autoritetet lokale kishin kohë deri në fundjavë për të paraqitur planet e tyre për kufizimet.

Nevojitet një veprim ‘vendimtar’ në Madrid

Ndërsa Spanja po lufton gjithashtu me një ringjallje të virusit, nivelet e vdekshmërisë janë aktualisht shumë poshtë totalit të regjistruar në pranverë. Madrid është edhe një herë në qendër të shpërthimit, duke llogaritur një të tretën e shifrës kombëtare për të dy infeksionet dhe vdekjet, ndërsa drejtori i OBSH-së përshkroi normat e transmetimit si “alarmante”.

Zyrtarët në qytet kanë bërë thirrje për veprim “vendimtar” nga qeveria, duke thënë se kryeqyteti  ishte i mbingarkuar pasi një në pesë shtretër spitale është zënë nga pacientët COVID-19. Qeveria rajonale e Madridit të Premten njoftoi kufizime të reja në lëvizjen që do të hyjnë në fuqi të hënën.

Masat do të prekin njerëzit që jetojnë në “37 zona themelore shëndetësore” ku virusi është veçanërisht i përhapur – 26 nga këto zona janë të vendosura në rrethe të qytetit dhe pjesa tjetër janë në komuna të tjera në rajonin e Madridit.

Banorët në këto zona do të lejohen brenda dhe jashtë për aktivitete thelbësore të tilla si shkuarja në shkollë ose punë, ose për t’u kujdesur për personat në ngarkim, tha presidenti i Komunitetit të Madridit, Isabel Díaz Ayuso. Mbledhjet shoqërore do të kufizohen në gjashtë persona dhe parqet publike do të mbesin të mbyllura. Zonat e prekura janë shtëpia e rreth 855,193 njerëzve. /scan

Lajme të ngjashme