5.5 C
Tiranë
E diel, 5 Dhjetor, 2021

Franca “në gjueti” për lisa 200-vjeçar / Duhen për të rindërtuar Notre Dame

Ekspertët francezë po kërkojnë në pyjet e vendit për lisa shekullorë për të rindërtuar boshtin e Notre Dame që u shkatërrua nga zjarri.

Zjarri i egër në Prill 2019 shembi Katedralen, një pikë referimi e horizontit të Parisit.

Menjëherë më pas, Emmanuel Macron tha se katedralja 850-vjeçare do të rindërtohej në vitin 2024, por kishte dyshime nëse boshti, i shtuar në 1859 nga arkitekti Eugène Viollet-le-Duc, do të riprodhohej me një “gjest bashkëkohor” siç e kishte lënë të kuptohet presidenti.

Korrikun e kaluar, Macron njoftoi se boshti do të rindërtohej saktësisht siç ishte. Kjo kërkon deri në 1.000 lisa të moshës midis 150 dhe 200 vjeç. Pemët duhet të jenë të drejta, me diametër 50-90cm (20-36in) dhe të gjata ndërmjet 8 dhe 14 metra. Ato duhet të priten deri në fund të Marsit para se të rritet lëngu, përndryshe druri do të jetë shumë i lagësht. Para se të priten në trarë, trungjet duhet të thahen deri në 18 muaj.

Një numër i pronarëve të pyjeve private kanë ofruar të dhurojnë pemë në projektin e rindërtimit. “Do të jetë krenari nëse disa prej pemëve tona përdoren për Notre Dame”, tha Jean-Paul Mével, i cili zotëron një pyll 250 hektarë (620 hektarë) në Bretanjë. “Kjo gjithashtu tregon se si pyjet tona mirëmbahen mirë dhe janë një pasuri për vendin.” /scan

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme