11.5 C
Tiranë
E diel, 5 Dhjetor, 2021

Monika Kryemadhi takim me gratë e Maliqit: Një nga problemet më të mëdha shpopullimi!

Pas vizitës në Pogradec, ku u mirëprit nga familja Dikellari, Monika Kryemadhi ka shkuar në Maliq, ku zhvilloi një takim me gratë e këtij komuniteti. Gjatë bashkëbisedimit me to, Kryemadhi ceku shumë tematika, duke nisur që nga problemi i shpopullimit dhe idesë së formimit të një shteti me bazë sociale.

“Unë isha në Pogradec nëpër fshatra, në qytet. Ishim nëpër shtëpi dhe ajo që vëmë re është largimi. Një nga problemet më të mëdha është boshatisja dhe shpopullimi i fshatrave dhe sidomos qyteteve që janë në kufi. Përrenjasi, Pogradeci po ashtu, që të thuash është një qytet turistik, vjen në Korçë e njëjta gjë. Edhe pse shikojmë atë turizmin për momentin, një të shtunë ose të diel, por ja ku jemi sot këtu në Maliq dhe ja si thoni ju, që tërë fëmijët i keni jashtë.

Ndërkohë që pensionet e pensionistëve që janë të vetën nëpër shtëpia janë ku thërret qameti. Ndërkohë vajzat dhe djemtë e rinj mezi presin të ikin, sepse nuk kanë një vend pune, nuk kanë një mundësi. Vështirësitë ekonomike shtohen çdo ditë e më shumë. Unë dua t’iu falenderoj shumë që më keni respektuar sot dhe ne në fakt në këtë situatë të vështirë edhe të pandemisë, edhe të shtetrrethimit, sepse jemi bërë si tek filmi “Dimri i Fundit”. U jam shumë mirënjohëse edhe të zonjës dhe zotit së shtëpisë që na hapën derën dhe na pritën, por edhe që na krijojnë këtë mundësi, sepse kur qajmë edhe hallet e kur diskutojmë jemi edhe më pranë jush. Qajmë dhe pak hallet e burrave, meqë i kemi. Po shyqyr që i kemi, sepse familja është shumë e rëndësishme dhe nganjëherë me njëri tjetrin edhe zihemi, edhe duhemi, edhe ngatërrohemi, por në fund të ditës ngelet forca dhe fuqia.

Është shumë e vështirë për gratë kryefamiljare, sidomos ato që janë me fëmijë të vegjël, për t’i rritur, për t’i mbajtur, për t’i shkolluar e për t’u kujdesur. Sepse babai është një ndihmesë dhe një dorë e fortë për fëmijët që rriten. Por po të ketë një shtet të fortë e social, normalisht e bën edhe më të thjeshtë këtë situatë.

Në sot e kemi lënë që të kalojmë të gjithë ditën në Maliq, nëpër shtëpi dhe takime. Kemi lënë takimet nëpër shtëpia sepse edhe mundësitë janë më të pamundura për njerëzit, disa edhe nga koha, apo nga frika e qeverisë, se disa të thonë të heqin motrën apo vëllain nga puna, sepse këta kanë kaluar më keq sesa lufta e klasave. Megjithatë unë them që nuk është ky problemi, problemi që kemi ne sot të gjithë është çështja e punësimit. Krijimi i hapësirave për bujqësinë në këtë zonë është një nga problemet kryesore”, u shpreh Kryemadhi.

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme