11.5 C
Tiranë
E diel, 5 Dhjetor, 2021

Turqi, studentët e huaj, përfshirë një kosovar, formojnë korin për të interpretuar muzikën turke

Një grup studentësh të huaj në Turqi, përfshirë një kosovar, kanë formuar një kor për të interpretuar këngë turke popullore, klasike dhe sufi.

Drejtori i Shoqërisë Ndërkombëtare të Artit, Özgür Ahmet Şarman, për Anadolu Agency (AA) tha se kori i tyre përbëhet nga 30 studentë, të cilët janë përfitues të bursave shtetërore “Türkiye”.

“Ne studiojmë muzikën bashkëkohore me herë pas here këngë turke klasike, sufi dhe popullore. Në mesin e anëtarëve të korit, disa mësojnë të luajnë instrumente këtu. Kemi mësime të lahutës, baglamës dhe ritmit”, tha Şarman, duke shtuar se repertori i korit është zgjeruar, prandaj dhe po mendojnë të organizojnë një koncert.

Erdin Sadiku, një student kosovar, tha se muzika turke është e ngjashme me muzikën kosovare.

“Ritmet janë të ndryshme, por ne përdorim të njëjtat motive. Prandaj, muzika turke nuk ishte e vështirë dhe më pëlqeu”, tha Sadiku.

Kyrgyz Umsunay Omurbekova, e cila luan baglama dhe lahutë, tha se ajo jeton në Turqi që nga viti 2017.

“Unë luaj lahutën, instrumentin kombëtar të Kirgistanit. Kur erdha në Turqi u interesova për baglamën dhe mësova të luaj”, tha Omurbekova.

Ajo tha se studimi i muzikës popullore ka hapur një “dritare të re” për të.

Iman Abdullatif nga Sudani tha se ai filloi të luante instrumente në kohën kur merrej me studimet master në Ankara. Ai luan lahutë dhe kitarë.

Për tu Lexuar

Të Fundit

Lajme të Ngjashme